top of page

Periuța dentară, arma principală în lupta pentru sănătatea dentară - partea 1

"PASTILA" de sănătate dentară, nr.2



Astăzi vom vorbi puțin despre periuța dentară! În cadrul igienei gurii (cavității bucale) un rol important îl are periuța dentară. Din această perspectivă, alegerea periuței de dinți potrivite, este esențială.

După consistența perilor din care sunt confecționate, există trei tipuri de periuțe de dinți:


  1. De duritate medie. Acestea sunt cel mai frecvent folosite - pe ambalaj scrie medium, normal sau regular;

  2. De duritate mare (hard), utile atunci când pe dinți se află depuneri și colorații mai intense (cum e cazul fumătorilor);

  3. De duritate mică (soft), pentru persoane a căror dinți au o mobilitate crescută și/sau o sensibilitate accentuată.



După modul de folosire, există două tipuri de periuțe de dinți:


1. Periuța dentară manuala - formată din:

  • Capul periuței (partea activă) – conține perii, ce pot fi din fibră naturală sau sintetici. Ei au dispoziția în smocuri (mai multe rânduri), și pot fi combinați cu diverse elemente ce sporesc eficiența periuței, cum ar fi tipuri de lamele sau cupe cauciucate.

  • Mâner - robust, pentru o priză stabilă. Asigură manevrarea în toate zonele cavității orale. Formele lui sunt variate începând de la drept până la curbat, pentru o manevrabilitate mai mare.

2. Periuța dentară electrică – formată tot din cap și mâner, doar că mânerul conține motorul, ce asigură funcționarea periuței, și butoanele de control. De obicei, capetele acestor periuțe sunt mai mici și asigură, astfel, un acces mai ușor în zonele mai greu accesibile ale gurii.


Tipuri de periuţe de dinţi electrice


După metoda de funcţionare a capetelor de periaj, periuţele electrice se împart în două mari categorii: periuţe rotative sau oscilante şi periuţe cu vibraţii.


În cazul periuţelor cu capete rotative, la ora actuală, cele mai frecvente sunt cele cu capete oscilante – efectuează mișcări de semirotație alternative, atât într-un sens, cât și în celălalt, ba mai mult, efectuează si o mișcare, în ax, de propulsie și retragere a perilor (așa numitele periuțe 3D), cu o eficiență maximă în periaj.


Periuţele electrice cu vibraţii, pot fi periuţe electrice sonice şi periuţe electrice ultrasonice. Diferenţa dintre ele, este frecvenţa la care vibrează ca să genereze unde, ce dezintegrează placa microbiană dentară. Cele ultrasonice, au o eficiență mai mare decât cele sonice.


Ca să vă putem orienta mai ușor în alegerea periuței, în următoarea “Pastilă”, vom prezenta avantaje și dezavantaje în folosirea periuțelor manuale și electrice, așa că, urmăriți postările care urmează!



תגובות


Dacă vă place această postare, puteţi să o distribuiţi în reţelele sociale preferate cu ajutorul butoanelor din stânga.

Postări recomandate
Arhiva
Urmăreşte-ne
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Linkedin_001.jpg
bottom of page