Partea 3 - Mijloace suplimentare de igienizare, pentru o igienă dentară maximă
"PASTILA" de sănătate dentară, nr.7
Astăzi vom vorbi, în cadrul mijloacelor suplimentare de igienizare, despre periuțele interdentare. Ele sunt niște periuțe speciale, și folosite corespunzător, benefice în cadrul igienei dentare. Fiind speciale, am ales să le prezentăm într-o postare separată...și pentru că erau la punctul 4 din partea 1...
4. PERIUȚELE INTERDENTARE
Așa cum bine știm, pentru o igienă bucală bună este nevoie de un periaj corect, dar ce facem cu spațiile dintre dinți în care periuța de dinți nu poate să ajungă? Pentru a curăța aceste spații înguste, putem să folosim periuțele interdentare. Acestea au fost special concepute pentru a ne ajuta să curățăm toate locurile greu accesibile periuțelor de dinți normale. Se găsesc intr-o mare varietate de mărimi și forme, pentru a se putea potrivi diverselor situații ce se regăsesc la fiecare pacient în parte.
Tipuri de periuțe interdentare:
Unitufă: au un singur smoc gros de fire de plastic, utilizate atât interdentar, cât și pentru zonele greu accesibile (în zonele din spatele ultimilor molari),
Cilindrice: mai multe smocuri mici, sintetice, înfășurate pe o tija subțire de plastic sau metal,
Conice: diametrul variază îngustându-se spre vârful periei,
Secțiune triunghiulară: au secțiunea transversală asemănătoare ca formă și mărime cu cea a ambrazurii gingivale (spațiul triunghiular care se formează între puntul de contact dintre doi dinți vecini și gingia dintre ei).
Pe lângă aceste forme, periuțele interdentare au dimensiuni și durități diferite (de la extra-soft la hard).
Periuțele interdentare sunt indicate, cu predilecție, în următoarele situații:
Îndepărtarea plăcii bacteriene de pe suprafețele distale ale ultimilor molari,
Curățarea zonelor de furcație (locul unde se întâlnesc rădăcinile unui dinte pluriradicular), precum și a zonelor radiculare expuse din cauza retracțiilor gingivale, cauzate de reducerea suportului osos, la pacienții cu boală parodontală avansată,
Igienizarea în jurul implantelor, și în caz de periimplantită,
Curățarea suprafețelor dentare din jurul braket-urilor (piesele folosite în cadrul aparatelor dentare fixe),
Igienizarea spațiului dintre corpul de punte și gingie (când este posibil).
Determinarea formei și dimensiunii optime a periuței interdentare, se face de către doctorul stomatolog, întrucât este necesară măsurarea spațiilor interdentare. În unele situații în care spațiile variază, se pot recomanda mai multe tipuri de periuțe interdentare. Periuța corespunzătoare poate trece cu o rezistentă minimă prin spațiile interdentare. O periuță prea mare poate provoca leziuni gingivale sau nu poate trece deloc prin acele spații, iar una cu diametrul prea mic nu va fi eficientă la curățarea zonelor interdentare, decât dacă se folosește separat pe fiecare perete dentar, în parte.
Cum utilizăm periuța interdentară?
Pentru dinții din fața (de la incisivi până la premolari) folosim o periuță interdentară dreaptă. Se introduce peria între dinți, fără a o forța în spațiul dintre dinți, apoi se realizează câteva mișcări înainte-înapoi pe toată lungimea periuței.
Pentru periajul interdentar al dinților din capătul arcadei dentare (al molarilor) se va îndoi peria față de axul mânerului, pentru un acces mai facil. Se realizează aceleași mișcări ca pentru dinții din față. Există periuțe interdentare precurbate, special concepute pentru zonele molarilor.
Se recomandă să utilizați periuța interdentară, minim o dată pe zi, de preferat seara. Pentru o curățare mai bună și o utilizare mai ușoară folosiți o oglindă.
Clatiți periuța sub jet de apă de mai multe ori, în cursul folosirii și după utilizare, după care se scutură și se așează într-un loc uscat.
Preriuța interdentară, la fel ca periuța de dinți, trebuie înlocuită când devine uzată!
Cu periuțele interdentare, încheiem partea de igienă a cavității bucale și trecem mai departe, urmând să vă prezentăm mai multe informații despre anumite proceduri terapeutice, despre dinți, despre prevenție, despre cum să păstrăm rezultatele obținute în urma tratamentelor efectuate, și multe, multe altele.
Până la următoarea "PASTILĂ", urmăriți Blogul nostru, pagina noastră de Facebook, Instagram, Pinterest, Linked In, Google, pentru a fi informați și pentru a vedea ultimele noastre postări.
Vă dorim să ZÂMBIȚI SĂNĂTOS!
Comments