top of page
Poza scriitoruluiPARA-LUXADENT - dr. Păduraru Raul

Mijloace suplimentare de igienizare, pentru o igienă dentară maximă - Partea 1

"PASTILA" de sănătate dentară, nr.5



Să continuăm seria noastră de sfaturi utile stomatologice, vorbind astăzi, despre mijloacele suplimentare de asigurare a unei igiene bucale cât mai complete...pentru că, vă mai amintiți din postarea precedentă, parcă, uneori, "a mai rămas ceva între dinți, chiar și după periaj!".






Pentru că este mai mult de "vorbit", vom împărți acest subiect în mai multe părți.


Așa că, punem următoarea întrebare: Ce alte mijloace de igienă bucală mai putem folosi?


...Și vă răspundem, NOI!



Pentru a avea o bună igienă bucală, nu este suficient să folosim doar periuța și pasta de dinți. Acestea sunt cele mai importante mijloace de igienă bucală, dar pentru a îmbunătății igiena, este recomandat să folosim și unele mijloace suplimentare cum ar fi: ața dentară, apa de gură, dușul bucal sau periuțele interdentare.


În urma celor spuse mai sus, pot apărea unele întrebări, la care vom răspunde separat, pentru a înțelege cât mai bine de ce trebuie sa folosim aceste mijloace și cât de mult ne pot ajuta:

  1. Ce este ața dentară și cum trebuie să o folosim?

  2. Ce apă de gură ar trebui să folosesc? Cum trebuie să folosesc apa de gură?

  3. Ce este dușul bucal? În ce situații trebuie folosit dușul bucal?

  4. Ce sunt periuțele interdentare? Când avem nevoie să folosim periuțele interdentare?


1. AȚA DENTARĂ

Este un mijloc de igienă bucală care ne ajută să curățăm zonele dinților, acolo unde periuța de dinți nu poate ajunge, din cauza contactelor dintre dinți. Aceste zone, sunt printre cele mai predispuse la apariția cariilor, din cauza unei igiene necorespunzătoare, iar aici, se și produc cele mai complicate și periculoase tipuri de carii.


Despre ața dentară, putem spune că există de mai multe tipuri, și anume: ață dentară cerată (alunecă mai ușor printre dinți), necerată, cu diferite arome, din mătase sau teflon, la rolă sau aplicată în dispozitive de unică folosință.




Cel mai important lucru, la ața dentară, este modul în care o folosim, pentru a avea o eficiență maximă și pentru a nu răni gingia din jurul dinților, putându-ne, astfel, crea probleme parodontale (retracții gingivale).


Modul corect de a folosi ața dentară, este următorul:

  • tăiem o bucată de ață dentară de 30-40 cm, iar capetele, le înfășurăm în jurul degetului mijlociu, de la fiecare mână,

  • ținem ața dentară între degetele mari și cele arătătoare, lăsând o porțiune bine întinsă, de aproximativ 2,5 cm, la mijloc,

  • cu mișcări atente, înainte și înapoi, introducem ața dentară între dinți,

  • atunci când ajungem cu ața dentară la nivelul gingiei, o curbăm în forma literei C în jurul dintelui,

  • ținem ața lipită de dinte, și facem mișcări de răzuire, începând dinspre gingie, apoi, același lucru, îl facem pe suprafața dintelui vecin,

  • mișcările pe care la facem, trebuie să fie lente și blânde, să nu lezăm gingia,

  • trecem în mod sistematic de la un dinte la altul, pentru a ne asigura că nu uităm să curățăm niciun dinte.

Acum, poate vă întrebați, cât de frecvent sau când trebuie folosită ața dentară. Ața dentară trebuie folosită o dată pe zi (de preferat seara, înainte de culcare, pentru a curăța toată placa dentară depusă de-a lungul unei zile), înainte de periaj.


Inițial, în urma folosirii aței dentare, pot apărea sângerări gingivale, dar acest fenomen ar trebui să dispară după câteva zile, în care acest protocol se respectă.


Sângerările gingivale pot fi cauzate de mai mulți factori, după cum urmează: depunerile de placă dentară, care mențin inflamația gingivală (această inflamație dispare la câteva zile după îndepărtarea plăcii dentare), aplicarea unei presiuni prea mari pe gingie în timpul efectuării mișcărilor de curățare cu ața dentară sau lovirea gingiei cu ața dentară, când aceasta trece prea brusc de un punct de contact foarte strâns dintre dinți.


Dacă sângerările gingivale persistă mai mult de câteva zile sau dacă nu ești sigur pe modul corect de a folosi ața dentară, fă o vizită stomatologului tău, pentru a depista care este problema sau pentru a-ți arăta modul de folosire al aței dentare.


Atât, pentru astăzi! Continuăm, în următoarele "Pastile", cu apa de gură, dușul bucal și periuțele interdentare.

Așa că, SĂNĂTATE, CĂ-I MAI BUNĂ DECÂT TOATE!...DAR ȘI NOROC, CĂCI ȘI PE TITANIC ERAU OAMENI SĂNĂTOȘI!









Comments


Dacă vă place această postare, puteţi să o distribuiţi în reţelele sociale preferate cu ajutorul butoanelor din stânga.

Postări recomandate
Arhiva
Urmăreşte-ne
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Linkedin_001.jpg
bottom of page