Evită să devii purtător de proteze, făcând detartraj periodic!
"Pentru a zâmbi natural și sănătos, de la tinerețe și pănâ la vârste înaintate, este de sute de ori mai ieftin și mai benefic detartrajul și periajul profesional, decât celelalte tratamente care vor deveni necesare datorită neefectuării periodice a acestuia!"
Pe scurt:
Neefectuarea periodică a detartrajului și periajului profesional, va duce la mobilizarea și pierderea dinților, ceea ce va implica tratamente scumpe (sau foarte scumpe) pentru restabilirea unor condiții mai bune, atât în ceea ce privește ZĂMBETUL cât și masticația sănătoasă.
Și acum, "mai pe larg":
Toți ne dorim un zâmbet frumos, dar nu toți știm ce avem de făcut pentru a-l păstra natural și sănătos (cât mai mult timp)...sau, cel puțin, să evităm să ajungem să zâmbim cu proteze dentare mobile (cele mai incomode tipuri de proteze).
Cauzele care duc la necesitatea purtării unor asemenea proteze sunt multiple. Una dintre cele mai importante cauze, alături de igiena dentară necorespunzătoare și netratarea la timp a diferitelor leziuni, este neefectuarea periodică și la timp a detartrajului și a periajului profesional.
ATENȚIE!!! Faptul că pe dinți nu se văd depunerile clare de tartru (piatră) sau pete colorate, nu înseamnă că detartrajul nu este necesar!
Tartrul și petele sunt doar fazele finale ale depunerilor care se produc pe suprafețele dinților. Primele depuneri nici nu se observă. Acestea sunt ca un "film" transparent (ca o bandă adezivă transparentă) și sunt rezultatul "muncii" bacteriilor care se află în gură. Acest "film" are multe componente și este ca un fel de "hotel" pentru bacterii. Pe lângă bacterii, acest film conține toxinele rezultate din activitatea acestora, resturi acide rezultate din degradarea alimentelor, etc. El este baza tuturor "relelor" ce urmează să se producă în gură, dacă nu este îndepărtat la timp.
Ce face acest "film" și depunerile ulterioare (inclusiv tartrul)?
Prin toxicitatea componentelor și prin activitatea bacteriilor existente, alterează și produce inflamația gingiei din jurul dinților (producând inclusiv sângerări ale acesteia, apariția mirosului neplăcut, etc.), creează condiții pentru apariția și agravarea cariilor (mergând până la "îmbolnăvirea nervilor" dinților), și încă un lucru, cel puțin la fel de grav - produce distrugerea sigură, puțin câte puțin, a osului din jurul rădăcinilor dinților.
...Aceste distrugeri se observă, de cele mai multe ori, prea tărziu - doar când apar retracții gingivale sau atunci când mâncarea începe să se adune între dinți și ajunge să fie scoasă din ce în ce mai greu sau chiar deloc, de acolo!
Poate nu știați! - osul din jurul rădăcinilor dinților este într-o foarte strânsă legătură cu gingia care îl acoperă și cu nivelul la care stă aceasta la marginea coroanei dintelui (partea de dinte care se vede în gură). Mai precis, gingia îl urmează!!!...așa că, dacă osul se micșorează prin distrucție, gingia îl va urma obligatoriu și se va retrage, dezvelind rădăcinile dinților. Dinții vor avea din ce în ce mai puțină implantare și vor deveni din ce în ce mai mobili.
Când se ajunge în asemenea situație, pentru a mai putea salva "ceva", vor fi necesare tratamente complexe, de multe ori, chirurgicale, foarte scumpe (de ordinul miilor și zecilor de mii de lei) și cu o rată de succes destul de scăzută...SAU, când mobilitatea dinților a devenit maximă, aceștia vor fi extrași!
Corectarea lipsei dinților se va face, așa cum bine știți, prin proteze conjuncte (fixate pe dinți - destul de scumpe sau chiar foarte scumpe), prin implante și protezări pe implante (fixe, înșurubate sau mobilizabile - scumpe sau foarte scumpe), iar acolo unde nu mai sunt condiții, prin proteze dentare mobile sau mobilizabile adjuncte (de la cele ieftine, mobile - oricum, mult mai scumpe decât detartrajul - și până la variantele mobilizabile, destul de scumpe).
...și totul pornind de la igiena dentară necorespunzătoare, netratarea la timp a leziunilor mici incipiente și neefectuarea periodică și la timp a detartrajului și periajului profesional!
Sfatul nostru?
Solicitați detartraj și periaj profesional periodic, cel puțin o dată la 6 luni, pentru a preveni apariția sau agravarea leziunilor ce pot duce la alterarea gravă a sănătății dinților și a întregului aparat masticator, la tratamente de sute de ori mai scumpe și la un ZÂMBET "TRIST"!
În clinica noastră se trimit periodic notificări pacienților, care ne-au pus la dispoziție căi de contact, pentru a-i proteja pe aceștia de complicațiile ce pot să apară.